Gerze Hakkında

Gerze Hakkında

Şirin Gerze'miz hakkındaki bilgiler şöyledir

16.03.2016 4396

Sinop iline bağlı bir ilçe. Yüzölçümü 1.065 kilometrekare, nüfusu 49.541 dir. Yüzeyi dik meyilli, sarp ve tamamıyla ormanlarla kaplı dağ yamaçlarıyla yer yer geniş düzlüklerden ibarettir. Halkın geçimi tarla ekimi, özellikle tütüncülüktür. İlçe merkezi 4.668 nüfuslu Gerze kasabasıdır. 


Merkez bucağa bağlı 43 köyü vardır. İlçe topraklarının batı ve güneyi İsfendiyar Dağlarının uzantıları ile kaplıdır. Bu dağların Karadeniz'e bakan yamaçları; kayın, gürgen ve köknar ağaçlarından meydana gelen ormanlarla kaplıdır. İlçe topraklarını Sarımsak Çayı sular. 

Ekonomisi tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılığa dayalıdır. Dar kıyı şeridinde ve akarsu vadilerinde tarım yapılır. Başlıca tarım ürünleri, buğday, mısır, arpa, elma, armut, patates, soğan, tütün ve ketendir. Tarıma elverişli olmayan kıyı şeridinde balıkçılık yapılır. Dağlık ve engebeli arazide ormancılık ve hayvancılık gelişmiştir. En çok koyun ve keçi yetiştirilir. Arıcılık ve tavukçuluk gelişmiştir. İlçe merkezi Karadeniz sahilinde kurulmuştur. Sinop-Samsun karayolu ilçeden geçer. İl merkezine 40 km mesafededir. Belediyesi 1901'de kurulmuştur.